Vad passar bättre än en härlig Höstgryta nu när det blir kallare och kallare ute. Med tända ljus och ett gott rött vin till så man inte mer än njuta.
Boeuf Bourguignon
8 portioner
- 1,6 kg högrev eller ytterlår av nöt
- salt och svartpeppar
- 2 msk smör
- 2 msk olivolja
- 3 msk vetemjöl
- 1 dl vatten
- 75 cl rödvin
- 5 dl mörk oxbuljong
- 2 lagerblad
- 1 kvist färsk timjan
- eller 1 tsk torkad timjan
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 2 msk tomatpuré
- 200 g rimmat fläsk, tärnat
- 15 steklökar
- 6 morötter, skivade
- 6 dl svamp
- (det går bra med champinjoner)
- 1 msk smör
- 15 syltlökar
- 1 dl hackad persilja
- Skär köttet i 4 centimeter tjocka bitar. Salta och peppra bitarna och stek dem i en stekpanna i smör och olja i omgångar och lägg över i en gryta.
- Pudra över mjölet och rör om så att mjölet fastnar på bitarna. Vispa ur stekpannan med 1 deciliter vatten och sila ner vätskan i grytan.
- Häll i vin och buljong. Tillsätt lagerblad, timjan, vitlök, tomatpuré, rimmat fläsk, steklök och morötter.
- Sjud under lock i 1 1/2–2 timmar på låg värme. Rör om då och då och se till att grytan inte bränner vid.
- Skär stora svampar i bitar, små svampar kan vara hela. Stek svampen några minuter i smör.
- När köttet har blivit mjukt, tillsätt syltlök och svamp. Låt sjuda cirka 5 minuter.
- Strö över persilja och servera, gärna med kokt potatis och vitt bröd.
// Nina ;o)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar