måndag 5 juli 2010

Italien

Nu ska vi se, vart börjar vi hmmm.... vi startade vår resa redan på Arlanda med att njuta av en god och nyttig frukost tillsammans, jag, min man och våra två döttrar. Vi flög sen med Norweigan till Rom. Här hade vi hyrt en bil via Avis som vi hämtade ut på flygplatsen, mycket smidigt.
Sen började vår resa mot Salerno som skulle bli vårt första stopp. Vägen dit var fantastisk vacker, berg, dalar och underbar natur. Efter 3 tim var vi framme och efter en slingrande sista väg uppför ett berg så såg vi då gården La Vecchia Quercia där vi skulle bo. Gården som är en s.k agriturism var helt underbar, det var som taget ur en saga. Gården ligger i kullarna vid Picentinibergen sydöst om Salerno.


När signorina Anna som hon heter som driver gården visade våra rum, kunde vi bara säga oj oj oj... vi var helt hänförda. Så vackert var det! På bilden ser man vår altan, citroner och apelsiner växte precis utanför rummen och det var bara att plocka så mycket man ville. Citronerna både luktade och smakade gudomligt, vilken skillnad på de vi har hemma i Sverige.


På kvällen blev det middag på gården i den stora matsalen som signorina Anna lagade till, 4 rätter äter man alltid i Italien så det var tur att vi var riktigt hungriga.


Vi bjöds på en förrätt som var en en liten paj bakad av olika örter som växte på gården. Sen blev det hemmagjord lasagne fylld med ricotta ost, aubergine blommor, örter och parmesan . Efter det kom huvudrätten in som bestod av fisk med olika örter och grönsaker. Till efterrätt blev det äppelkaka med vaniljsås. Gissa om allt var gott, vi bara njöt, blev serverade och hade det trevligt tillsammans. På gården tillverkas både rött och vitt väldigt gott vin som serverades till maten, och innan vi skulle gå så blev vi även bjudna på Limoncello (en citronlikör) som också tillverkas på gården, vilken njutningen.

  Dagen efter startades i frukostrummet. Det serverades mycket gott från gården som tex olika marmelader och sylt, nybakat bröd och någon söt kaka till "efterrätt", olika juicer som pressats. Citronjuicen var helt fantastisk god. Vi fick även cappuccino, olika teer och yoghurt att smaska i oss. Vi tyckte väldigt mycket om att allt var så ekologiskt, det kändes verkligen fräscht.





Under vår vistelse i Salermo hann vi med en hel del olika utflykter som bl.a en tripp runt Amalfi kusten. Vilket äventyr! Resan tog allt som allt 14 tim haha Men då hade vi stannat i olika byar, shoppat, ätit både lunch och middag, badat och njutit av det sagolika vyerna. Amalfi kusten går inte att beskriva med ord, det måste upplevas för att kunna förstå hur vackert här var. Visar här lite bilder från vår resa runt Amalfi.

Bilderna visar "Villa Cimbrone" i byn Ravello som ligger på e bergstopp en bit från själva byn Amalfi och en helt fantastiskt restaurang uppe bland molnen. Ravello är främst känt för sin skönhet och sina trädgårdar; belägen högt över Amalfikusten med många sevärdheter i arabisk-normandisk stil så är det verkligen en plats man måste besöka om man åker till Amalfi.



Bilder från byn Positiano, här shoppade vi och badade. Kruxet var att det var 500 trappsteg ner till badet, vilket också innebar 500 steg upp...pust och stön. Om det var värt alla trappor... absolut!! Kolla in bilden på döttrarna där solstrålarna "faller" ner som vatten från bergsväggen :o)

Positano som inleder "la divina costiera", den gudomliga amalfikusten och är staden vars trappor bär en ända upp till himlen – staden som är "trappornas drottning", för jösses så mycket trappor det var här överallt.

 Vi hann med både bad och shopping i denna mysiga och vackra stad.

I Positiano finns massor av små klädaffärer som säljer kläder i en speciell stil som kallas för "Moda Positano" och visst hittade vi en hel del fint här.


Sen lite bilder från byn Amalfi. Så vacker och lugn liten by med en hel del mysiga butiker och caféer. Här köpte vi även Limoncello i en liten butik som hade egen tillverkning, vilken skillnad mot den man köper hemma i Sverige.


Det fanns så mycket vackert att titta på och besöka efter Amalfi kusten. En dag tog vi bilen och körde ca 1,5 mil från där vi bodde och kom då fram till en underbar badplats som Anna hade rekommenderat i den lilla fiskebyn "Erchi". I byn bor det endast 100 invånare Vattnet var så vackert, nästan grönt. Inte så mycket folk, utan mest italienare. Några män fångade bläckfiskar som de sedan sålde vidare.

Man är tvungen som på som många andra platser efter Amalfi kusten att parkera bilen ca hundra meter ovanför stranden. På en del platser som jag skrev om ovanför så är det ännu längre att gå nedför de branta stigarna/trapporna för att komma ner till stranden. Nedanför bilvägen i Erchi tar gångvägarna över med många trappor mellan trädgårdar och hus.Det finns vackra gränder där man kan finna skugga om det skulle bli alldelens för varmt på stranden med flera mysiga caféer och restauranger. Många blommande buskar och bougainvillea klänger längs staket och murar, det är så vackert här.
Erchies stränder kantas av medeltida torn som fungerade som vakttorn när piraterna härjade sin värst längst havet utanför.

Efter 4 dagar på detta fantastiska ställe så åkte vi vidare med bilen till en ny by som heter Sperolnga, konstnärsstaden. Ca 3-4 tim tog det med bil att ta sig hit... men vilken väg det var, helt gudomliga vyer åkte vi förbi. Denna gång åkte vi efter kusten så vi såg havet nästan hela tiden. Sperlonga är ett litet, charmigt samhälle som ligger på en klipphylla vid vattnet.
 Här hittade vi härliga sandstränder och med det varma vädret och det fantastiska havet så blev det mycket badande under de 3dagar vi vistades här.
Sperlonga lockar till sig många konstnärer italienare samt den del turister men har ännu inte lockat till sig någon massturism vilket var riktigt skönt. Vi bodde på ett mysigt hotell som hette "Mayor", ett mycket prisvärt, rent och mysigt hotell som vi varmt kan rekommendera.

Sista dagarna avslutade vi i Rom, då bodde vi på ett  hotell rätt nära flygpltasen. Dom hade bussturer in till Roms centrum varje halvtimme, mysiga stora rum och en helt fantastisk frukost. I Rom besökte vi så klart det stora Collosseum. Trots att Colosseum är i dåligt skick är det fortfarande en de mest imponerande sevärdheterna i Rom.



Att betala för en av de alla rundturer som finns är väl värda pengar, en rundtur tar ca 1 tim kostade ca 150 sv kr. I arenan, som rymde 55 000 åskådare, kunde man få se allt från gladiatorspel och teater till avrättningar och strider mellan vilda djur. Åtskilliga krigsfångar, brottslingar och slavar fick sätta livet till för att roa publiken som ropade "Där fick han!" (Habet!) när någon dödades. Den som klarade sig undan striderna men hade kämpat dåligt riskerade ändå att mista livet. Det räckte att kejsaren valde att göra tummen ner.

Lite rundturer rúnt staden stod också på listan, mysiga restauranger och annat hann vi också med innan dagen avslutades på ett jätte trevlig restaurang intill hotellet med musslor, räkor och annat gott.

Nu var resan slut för detta år, men vi sa alla att vi måste åka hit nästa år igen då detta var en av de bästa resor vi gjort tillsammans. Sen är det alltid mysigt att få ha med barnen när man reser så här.

// Nina ;o)

Inga kommentarer: