måndag 4 mars 2013

Stekt ris

 
Hade en hel del råris kvar i kylen sedan middagen häromdagen. Försöker alltid ta hand om de rester som ev blir kvar, då är internet verkligen toppen till att hitta nya recept! Idag har jag gjort Stek ris att fylla några matlådor med. Mycket gott och väldigt enkelt + att man blev av med en hel del rester från kylen. Egentligen kan man blanda i precis vad man vill och vad man har hemmaman, men så här gjorde jag.
 
4-portioner
 
800 gram kokt ris, ca 8 dl - helst basmatiris, thairis eller pilaffris. Eller okokt ris ca 3 dl.
1 klyfta vitlök
0,5 röd chili frukt eller 0,5 tsk chiliflakes
2 tsk hackad färsk ingefära eller 0,5 tsk torkad
2 msk olja, ex. solrosolja
1 dl majs och/eller ärtor
1dl champinjoner
3 salladslökar eller 0,5 purjolök eller 1 gul lök
1 halv röd paprika
1 halv grön paprika
1 tsk gurkmeja
3 ägg
2 msk ljus sojasås
saft av en halv lime el citon
2 msk fisksås

Tillagning:

  1. Koka riset om du inte redan gjort det. Du kan använda kallt överblivet ris eller koka nytt.
  2. Skala och hacka vitlök och lök.
  3. Hacka chilin. 
  4. Skölj och strimla paprikor. Lägg på samma tallrik.
  5. Skölj och strimla löken och lägg på tallriken.
  6. Fräs vitlök, chili och ingefära i en stekpanna eller wok någon minut. Lägg över i en kastrull.
  7. Fräs sedan champinjoner, paprika och lök samt lägg över i kastrullen.
  8. Stek eller värm upp 1/3 av riset i taget i panna. Krydda riset under tiden med gurkmeja.
  9. Knäck äggen i en liten skål och vispa ihop dem.
  10. Stek en tunn omelett i pannan. Lägg upp på en skärbräda och skär i strimlor. Du kan också strimla ägget med stekspaden direkt i pannan.
  11. Tillsätt strimlat ägg till det stekta riset och rör runt.
  12. Smaka av det stekta riset med salt, gurkmeja, chili, limesaft, fisksås samt sojasås.
  13. Stekt ris är nu klart att servera. Lägg ev. upp på ett fat.
 
Går även bra att frysa och passar perfekt som matlåda att ta med. När jag ändå höll på så passade jag på att baka Hasselnötskakor med mörk choklad så T kan ta med sig till sitt möte i morgon på jobbet. Några kakor stannar dock hemma i vår egen lilla frys :o)
 
 
 
// Nina ;o)

Inga kommentarer: