Lite pillig att göra men väl värt det, saftigt god med en härlig brytning av den salta kolasåsen. Receptet hittade jag i Roy Fares nya bok "Delicious"
Chokladtårta
12–14 bitar
Tårtbottnar
330 g vetemjöl (5 ½ dl)
450 g strösocker (5 dl)
120 g kakao (3 dl)
10 g bikarbonat (2 tsk)
10 g bakpulver (2 tsk)
12 g vaniljsocker (1 ½ msk)
10 g salt (1 ½ tsk)
165 g ägg (3 st), rumsvarma
350 g mjölk (3 ½ dl), rumsvarm
180 g vegetabilisk olja (2 dl)
300 g kokhett kaffe (3 dl)
330 g vetemjöl (5 ½ dl)
450 g strösocker (5 dl)
120 g kakao (3 dl)
10 g bikarbonat (2 tsk)
10 g bakpulver (2 tsk)
12 g vaniljsocker (1 ½ msk)
10 g salt (1 ½ tsk)
165 g ägg (3 st), rumsvarma
350 g mjölk (3 ½ dl), rumsvarm
180 g vegetabilisk olja (2 dl)
300 g kokhett kaffe (3 dl)
Salt kolasås
50 g glykos
100 g strösocker (1 ¼ dl)
100 g vispgrädde (1 dl)
30 g smörflingsalt
50 g glykos
100 g strösocker (1 ¼ dl)
100 g vispgrädde (1 dl)
30 g smörflingsalt
Marshmallows-fyllning
250 g osaltat smör, rumsvarmt
120 g florsocker (2 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
213 g marshmallowfluff (1 burk)
250 g osaltat smör, rumsvarmt
120 g florsocker (2 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
213 g marshmallowfluff (1 burk)
Smörkräm
300 g mjölkchoklad
8 g vaniljsocker (1 msk)
150 g äggvitor (4–5 st)
220 g strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt
300 g osaltat smör, rumsvarmt
300 g mjölkchoklad
8 g vaniljsocker (1 msk)
150 g äggvitor (4–5 st)
220 g strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt
300 g osaltat smör, rumsvarmt
GÖR SÅ HÄR
1. Tårtbottnar: Sätt ugnen på 150 grader (varmluft). Smörj och mjöla 3 springformar, 22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
2. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet.
3. Tillsätt kaffet, lite i taget, och blanda. Fördela den tunna smeten jämnt i alla
3 formarna. Grädda dem mitt i ugnen i 50–55 min. Prova med en sticka så att bottnarna är genomgräddade. Låt dem svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka.
3 formarna. Grädda dem mitt i ugnen i 50–55 min. Prova med en sticka så att bottnarna är genomgräddade. Låt dem svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka.
4. Salt kolasås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret, lite i taget, och blanda tills du har en fin och gyllenbrun karamell. Blanda försiktigt i grädden, lite i taget. Ta bort kolan från värmen och lägg i smöret och blanda. Smaksätt med salt efter tycke och smak men snåla inte med saltet då det ger en härlig brytning i tårtan.
5. Marshmallowsfyllning: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallowfluff och vispa ihop till en slät smet.
6. Smörkräm: Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller
i mikron. Låt den svalna till ljummen temperatur.
i mikron. Låt den svalna till ljummen temperatur.
7. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält. Vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat.
8. Vispa ner smöret, lite i taget, och därefter chokladen. Det går bra att göra fyllningen dagen innan och ha den stående i rumstemperatur. Den blir mycket smidigare att jobba med då.
9. Montering: Bred ut ett jämnt lager med marshmallowsfyllning på ena bottnen och ringla över kolasås. Upprepa med nästa botten.
10. Lägg på botten nummer 3 och stryk tårtan slät med smörkräm (spara lite) och ställ in den i kylen i 30 min.
11. Stryk tårtan med resterande smörkräm. För att göra så att tårtan ser snurrad ut, lägger man den på ett snurrfat. Snurra på fatet samtidigt som du håller en tesked emot och går uppåt, eller så tar du en liten palett. Övning ger färdighet!
// Nina ;o)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar