söndag 12 augusti 2012

Rabarber- & vaniljbullar

Har passat på att testa ett nytt recept från min "späannande recept"-mapp. Idag blev det dessa underbart goda Sockerbullar, fyllda med rabarber från trädgården.


Kalljästa rabarber- & vaniljbullar
ca 30st

175 g smör
9 1/2-10 dl vetemjöl
50g jäst
2 1/2dl kall mjölk, 3 procent
1 ägg
1/2dl vit sirap
1/ tsk salt

Fyllning:

1 vaniljstång
200g rabarber
1 1/4dl strösocker
100g riven mandelmassa
25g smör, rumsvarmt

1. Börja med fyllningen. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull (ej aluminium) Strimla rabarbern fint och lägg i kastrullen. Koka upp och tillsätt sockret när rabarbern börjar släppa vätska. Sänk värmen och fortsätt att sjuda rabarbern utan lock ca 15 min.

2. Dra kastrullen åt sidan och låt kompotten svalna något. Ta upp vaniljstången och rör ner mandelmassan samt smör. Blanda noga och ställ åt sidan.

3. Hacka ner smöret till degen i mjölet, antingen i en matberedare el på bakbord med hjälp av en kniv. Det ska bli en småsmulig blandning.

4. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Tillsätt ägg, sirap och salt i en bunke och rör sammans. Arbeta ihop mjölblandningen och degvätskan tille n smidig deg, gärna i assistent i ca 5min.

5. Tippa ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Arbeta den ena biten en kort stund och kavla sedan ut den tunt (4-5mm) till formen av en rektangel 50x30cm

6. Skär rektangeln i 10x10cm stora rutor och lägg drygt en matsked fyllning i mitten av varje ruta. Vik samman och nyp ihop degen ordentligt så att fyllningen inte rinner ut. Forma runda bollar och lägg dem i bullformar på plåt med skarven nedåt.

7. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under bakduk till dubbel storlek, ca 1 1/2 tim. Sätt under tiden ugnen på 225grader.

8. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8min och låt dem svalna på galler under bakduk.

9. Pensla bullarna med lite smält smör och doppa dem i strösocker.

Jag brukar frysa de bullar som ej går åt första dagen utan smör och socker. När jag sen ska bjuda på fika så värmer jag bullarna i micron och sen penslar jag på smält smör och doppar i strösocker. Då könns bullarna som nybakade.

Måste bara visa vilken himmel jag möttes av när jag var på ute på min morgonlöpning denna söndagsmorgon. Så häftigt!



// Nina ;o)

Inga kommentarer: