måndag 6 augusti 2012

Kondenserad mjölk


Testade en ny tårta på festen med kondenserad mjölk som kokades i 2 1/2 tim till en härlig kolasås. Blev otroligt gott och mycket uppskattad av alla gäster. Här kommer receptet...

Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

Ingredienser


1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
3 dl vispgrädde

Gör så här
1.Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.

2.Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.

3.Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.

4.Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.

5.Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.

6.Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

7.Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

Helt klart värt besväret med att koka den kondenserade mjölken trots att det tar över två timmar innan det är klart. Viktigt att man verkligen ser till att vatten hela tiden täcker burkan, annars är risken att man misslyckas med kolakrämen!

Ät och njut!

// Nina ;o)

Inga kommentarer: