lördag 29 november 2014

Lusse Bullar


.... denna gång blev det ett riktigt härligt recept bakat med fördeg som gjorde bullarna väldigt saftiga.

Saffransbullar – 40 st
Fördeg
500 g Mjölk (5dl)
50 g Jäst
1 g Saffran (2påsar)
520 g Vetemjöl (8,5dl)
Deg
150 g Smör – rumstemperatur
170 g Strösocker (2 1/2dl)
2 g Salt (2krm)
320 g Vetemjöl (5,5dl)
Mandelfyllning
250 g Mandelmassa
25 g Strösocker (2msk)
3 g Vaniljsocker (1msk)
100 g Smör – rumstemperatur
Pensling & garnering
1 st ägg
Hyvlad mandel
Pärlsocker
Saffrans deg: Värm upp mjölken med saffran till finger varmt och lös upp jästen i mjölken och blanda i det med vetemjölet, knåda till lös deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15 min.
Blanda i dem resterande ingredienserna i fördegen och kör på mellan hastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar och låter vila lite mellan varven. Kavla ut degen 45*70 cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. Bred ut mandel fyllningen jämt över degen. Greppa över delen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga strängar och gör små knutar genom att snurra remsan runt 2 fingrar som en nysta. Lägg i bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 13-15 min tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg.
Mandelfyllning: Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning
Lycka Till!
// Nina ;o)

Inga kommentarer: