Titta vem jag hittade i tidningshyllan idag, Ernst! En helt ny tidning "Hemma med Ernst" som kommer att förgylla vår vardag 4 gånger/år, vilken lycka!! I morgon ska jag dricka mitt morgon te uppkrupen i favorit fåtöljen, tända några ljus och sen börja njuta av denna tidning innan jag beger mig till jobbet.
Efter jobbet idag stod storhandling på schemat och sen hem och baka tillsammans med yngsta dottern. Idag blev det Leilas Saffransbullar, GI Lussebullar och Choclate Chunk Cookies.
Här kommer recept på Saffrans- och kardemummaknutar
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2-3 påsar saffran
50 g jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g rumstempererat smör
Cirka 16 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
1/2 msk kardemummakärnor
Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
1 msk kardemumma kärnor
1/2 dl strösocker
- Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
- Tillsätt salt, strösocker och kesella.
- Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda smör, strösocker, kanel och ny stötta kardemumma kärnor till krämig fyllning.
- Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
- Bred över smörkrämen.
- Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
- Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
- Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en bakplåt.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
- Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.
Testade även att göra GI Lussebullar och jag måste säga att de blev riktigt riktigt goda, jippi
50 gram jäst
100 g smör eller kokosolja
5 dl mjölk (valfri sort)
1 burk kesella
2 pkt saffran 0,5 g
1 dl fruktsocker
0,5 dl sukrin eller sötin (finns i hälsokosten)
1/2 tsk salt
17 dl siktat dinkelmjöl
5 dl mjölk (valfri sort)
1 burk kesella
2 pkt saffran 0,5 g
1 dl fruktsocker
0,5 dl sukrin eller sötin (finns i hälsokosten)
1/2 tsk salt
17 dl siktat dinkelmjöl
1. Smält fettet och häll i mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt alla ingredienser och arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i ca 1 tim. Knåda degen och baka ut till ca 40 st små bullar.
3. Låt jäsa i ytterligare 30 min. Ett tips är att låta bullarna ”jäsa ihop” så att de blir extra saftiga. Sätt ugnen på 225 grader.
4. När bullarna är färdig jästa penslar du dem med ett ägg. Garnera med russin om du vill, men glöm inte lägga russinen i blötnågra timmar innan du garnerar bullarna.
Jag tycker bullarna blir godare om man bara gör dem till runda bullar och inte flätor!
Grädda i mitten av ugnen ca 6 min.
I morgon kommer recept på Choclate Chunk Cookies
// Nina ;o)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar