fredag 14 september 2012

Fredags mys


Idag när jag kom hem från jobbet så stod maten på bordet, en underbar "Piccata milanese -ostpanerad fläskfilé med ratatouille" som T hade tillagat. Vanligast är det att servera även ris till men då vi inte äter så mycket av detta i familjen så hoppade vi över den delen. 

4 portioner
  • 500 gram kött som kycklingfilé eller schnitzel på kalvkött. Skinkschnitzel eller utbankad fläskfilé blir också gott.
  • OSTPANERING:
  • 1 dl lagrad riven ost, helst parmesan eller Grano Padano
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 4 msk mjöl
  • 4 msk olivolja att steka i
  • TOMATSÅS TILL PICATA MILANESE:
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar eller paket hela skalade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 krm rosmarin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • Salt och peppar
Tillagning:

  1. Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och stek på medelvärme i olivoljan.
  2. Skala och pressa i vitlöken. Stek några minuter.
  3. Pudra över vetemjöl och rör ut det.
  4. Tillsätt tomaterna. Skölj ut burkarna eller paketen med vatten som du tillsätter till tomatsåsen.
  5. Tillsätt rosmarin och paprika. Tillsätt vinäger och lite socker samt smaka av med salt och peppar (nymalen svartpeppar är gott)
  6. Koka tomatsåsen minst 10 minuter, desto längre desto godare. Lägg gärna ett lock på då tomatsås har en tendens att stänk över spisen annars.
  7. Rosta blandade rotfrukter i ugnen, koka polenta eller koka ris till.
  8. Dags att göra Picatan: Riv osten, grovt eller fint spelar ingen roll. Lägg i en skål.
  9. Tillsätt ägg, salt och vitpeppar och blanda ut med osten till en ost- och äggsmet.
  10. Banka ut köttet till schnitzlar om de inte redan är det. Lägg mjölet på en tallrik och salta och peppar lite. Blanda.
  11. Värm en stekpanna eller två.
  12. Vänd schnitzlarna i mjölet och doppa dem sedan i ost- och äggsmeten. Stek dem i lite olivolja på medelvärme ca 5 minuter på varje sida. Inte för varmt då bränns osten.
  13. Servera Piccata milanese med tomatsås och tillbehör.
Sen är det bara att äta och njuta. Ratatouillen är god att äta till det mesta så gör gärna dubbel sat och frys in.

// NIna ;o)

Inga kommentarer: