Igår hade jag en riktig fixar dag i köket. Med alla nya recept på hög som jag vill testa så har det kliat rejält i fingrarna några dagar så nu var det dags för lite nytt. Här bjuder jag på två recept....
Busenkelt matbröd som inte behöver jäsa, med philadelphia ost och färsk tomat blev det underbart gott.
Dinkelbröd med tranbär
2 dl dinkelflingor
5 dl siktat dinkelmjöl
1 dl krossat linfrö
1 dl torkade russin
1 dl hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl filmjölk
1/2 dl flytande honung
1. Sätt ugnen på 200grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i filmjölj och honung.
2. Klicka ner smeten i en smord form, jag brukar klä den med smörpapper (tycker det ser smarrigare ut så) som rymmer 1 1/2 liter.
3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp brödet och låt det kallna under bakduk.
Visst ser det läckert ut med alla härliga ingredienser :o)
Jordgubbssemifreddo
Ingredienser för ca 8 port:
4 ägg
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt
1 liter färska jordgubbar
2 dl strösocker
½ dl vatten
1. Börja med att skiva jordgubbarna och koka ihop med ½ dl vatten och 2 dl socker ca 30 min. Låt svalna helt.
2. Separera äggulorna ifrån vitorna och vispa gulorna ihop med ½ dl socker och fröna ur vaniljstången poröst.
3. Vispa grädden fluffig och blanda i yoghurten. Blanda i äggsmeten.
4. Vispa äggvitorna med ½ dl socker till ett hårt vitt skum. Vänd försiktigt ner i äggsmeten.
5. Blanda jordgubbskompotten med äggsmeten och häll i en glassbytta eller liknande. In i frysen i ca 4 timmar. Godast är den om den är lite lös i mitten och det är viktigt att den inte får frysa över natten, då blir den för hård. Servera och njut!
Nu ska jag göra mig i ordning för att träffa döttrarna inne i stan och njuta av en härlig brunch. Solen lyser och det verkar bli en härlig dag där ute. Ha en helt underbar lördag och njut av varandra och livet.
// Nina ;o)



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar