söndag 12 februari 2012

Lördag och Soppbjudning

Yngsta dottern hade bjudit in farfar, farmor och bästa vänner till en visning av massor av underbara bilder från hennes resa. För att göra det lite enkelt så fixade vi med två olika Soppor, Gulaschsoppa och Jordärtskockssoppa samt hembakad Foccacia med vinteräpplen och Filmjölksbröd som vi kunde servera nere vid Tv;n. Mycket uppskattat av gästerna och trevligt att kunna sitta tillsammans samtidigt som vi tittade på bilder och lyssnade på dotterns berättelse.


Till kaffet serverades Mini Choklad semlor med chokladkräm och polkagris grädde samt en Cheescake med passionsfrukt.


Jag fick några presenter också då jag fyllt år för ett tag sedan, en härligt Blå tröja med tillhörande sjal, Biobiljetter och så en underbar skål av bästa väninnan, jag bara älskar den. Tack gulle er!


En riktigt trevlig kväll fick vi tillsammans och jag hoppas våra gäster kände sig mätta och belåtna. Här bjuder jag på några recept.

Gulaschsoppa
 8-portioner

600 g fransyska, fint tärnad
2 st gul lök, hackad
4 st vitlöksklyftor, hackade
1 1/2 dl rödvin
4 msk tomatpuré
2 st morot, tärnad
2 msk vetemjöl
2 tsk kummin
2 tsk chilipulver
2 tsk mejram
2 msk paprikapulver
1 st citron, rivet skal och saft
4 st nejlikor
2 st lagerblad
2 l buljong, jag använder oxbuljong (tärningar+vatten)
smör eller olja till stekning


1. Tärna grönsakerna och lägg dem i en skål.
2. Tärna köttet och fräs det i en stekpanna med smör eller olja.
3. Tillsätt de tärnade grönsakerna tomatpuré, mjöl, kryddor, rödvin och citron. Fräs en stund och häll sen i buljong.
4. Låt soppan sjuda under lock tills köttet är riktigt mört, cirka 2 timmar. 
5. Servera soppan med den ugnsbakade vitlöken, ett gott bröd och eventuellt en klick gräddfil.


Jordärtskockssoppa

6 portioner

3 st schalottenlökar
2,5 dl vitt vin
1 kg jordärtskockor
3 msk koncentrerad kycklingfond
1,3 l vatten
saft av 1/2 citron
1.5 msk smör
3 dl grädde
salt
peppar
1 1/2 dl mjölk

1. Skala schalottenlök och jordärtskockor. När man skalar jordärtskockor är det bra att ha en bunke med vatten och lite citronsaft i bredvid. Lägg ner jordärtskockorna i vattnet så fort de är skalade så blir de inte missfärgade.
2. Skär ner schalottenlöken i lagom stora bitar. Fräs på medelvärme tillsammans med 1 matsked smör. Häll i vinet och låt puttra. Tillsätt buljong, vatten och jordärtskockorna. Låt koka ca 15 min till skockorna är mjuka. Mixa m stavmixer till en slät soppa. Tillsätt grädden och låt koka 5 min. Smaka av med citron, salt och peppar.

3. Häll i mjölken precis innan servering och mixa soppan skummig med en stavmixer.

Bjuder på lite andra recept en annan dag.

Ha en fortsatt härlig dag.

// Nina ;o)

Inga kommentarer: