måndag 5 april 2010

Vaknade idag...

... och möttes av en kompakt vit vägg, SNÖ!! Ja, vad ska man säga om detta med aprilväder :o) Igår lös solen, vi grillade, påtade i trädgården och mös för fullt ute och idag täcks allt av nysnö. Hur som helst, nu är all nysnö borta igen så det gick fort.

Idag har vi haft döttrarna på middag med sina respektive pojkvänner, så mysigt. Jag bjöd på lammstek med mynta och citron. Till det serverade vi nykokt roslagspotatis med dill, myntasås, grillad sparris med mozzarella och kronärtskockskräm - blev en riktig succe. Till efterrätt hade yngsta dottern ordnat Exotisk Fruktsallad med glass som var en perfekt avslutning

Lammsteken som jag fyllde med mynta, riven citron, massor m vitlök och ströbröd blev otroligt gott med myntasåsen som ringlades över.

(Bortse från smörklicken i hörnet... min man älskar smör till potatisen haha)



Hann även med en sväng till min bästa väninna vid lunch som bjöd på våffla och mumsigt kaffe under tiden som lammsteken stod i ugnen . Hade en riktigt trevlig stund med henne, hennes döttrar och kompisar innan det var dags för att rusa hemåt och se över steken i ugnen.

Här är recept på Lammstek med mynta och citron

6 portioner
2 krukor mynta
2 citroner
4 vitlöksklyftor, skalad ch hackad
1 dl ströbröd
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 urbenad lammstek (ca 1,2 kg)
1 msk smör
steksnöre el steknät

Sätt ugnen på 175 grader
1. Ansa och klipp mynta. Skrubba citronerna väl, finriv skalen.
2. Mixa mynta, citronskal, ströbröd, vitlök, 1 tsk salt och 1 krm peppar
3. Fläk och lammsteken och skär ett snitt i den stora delen. Fyll snittet med myntablandningen. Bind ihop steken med steksnöre.
4. Krydda steken m 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Bryn den runt om i smör i en het stekpanna.
5. Lägg steken i en ungssäker form, sätt en stektermometer och ungsstek tills innertemperaturen är 60 grader för rosa kött, det tar ca 1 tim.
6. Låt den svalna minst 10 min innan du skär upp den i unna skivor.

Myntasås att ringla över köttet (bara måste testas)

1 dl hett vatten
1/2 köttbuljongtärning, smulas ner i det heta vattnet
2 krukor mynta
1/2 msk socker
1/2 dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1 krm svatpeppar
ev 1/2 tsk salt (smaka av såsen innan du tillsätter salt)

Plocka myntan, mixa allt med en stavmixer. Serveras varm

Lycka Till!

Alla recepten kan man hitta i tidningen "Laga Lätt, nr 3 2010"

Nina ;o)



Inga kommentarer: